Klass 4b

 

Ämnesinformation från klassen

Vecka 48

Matematik
I matematikämnet har vi arbetat med geometri och längdenheter/mätandets idé. Vi använder oss av matematikboken och geometrikort för att lära oss figurer och kroppar. Vi fick visa våra kunskaper med hjälp av olika förtest. Sedan fick vi titta igenom testen och se vad vi behövde öva vidare på inför matematikprovet på tisdag.

Svenska
I svenskan har vi arbetat med ett häfte ur Kompisboken skriven av Lin Hallberg. Vi läste olika stycken och diskuterade olika svåra ord och uttryck. Vänskap är temat som boken bygger på och det är ett intressant diskussionsämne.

Innan jul ska vi skriva färdigt romanen om huset. Denna vecka har vi skrivit kapitel 8 som handlar om en hemsk natt och det kan till exempel handla om ett inbrott. Språkligt har vi övat på att beskriva känslor samt skriva med talstreck.

Engelska
Vi har lärt oss mer om United Kingdom och då läste vi bland annat en faktatext på engelska. Under denna lektion fick vi lära oss mer om landmärken som finns i huvudstaden London. Vi fick veta om den engelska kulturen och vi fick veta mer om London Eye, Big Ben och floden Themsen. Dessa fakta fick vi presenterad till oss genom filmer och texter.

NO
Uppdraget denna vecka har varit att göra systematiska undersökningar. I grupperna har vi fått bygga en egen strömbrytare och det var ganska svårt.

SO: Alla elever har fått med sig ett Norrlandahäfte hem med de nio landskapen, samt ett till hörande faktahäfte. Detta gör man klart hemma v.49. I skolan arbetar vi med landskapsfördjupningen man har valt. Be gärna ditt barn att berätta mer! 

OBS! Onsdag 20/12 ska vi åka till Skansen för att uppleva lite gammeldags jul i de svenska gårdarna. Var snäll och meddela oss senast tisdag 5/12 om någon elev vill ha matsäck från skolan. I annat fall tar man med egen matsäck (och fika om man vill).

Övrigt:

Nu har vi gjort våra val till elevens val Vt. 2018. Vi gör två val och ett av dessa ska vara matematik eller svenska.

Studiedagen är imorgon och då arbetar vi hemma och förbereder oss inför matematikprovet.

Tack för denna gång!

Hälsningar klassen

Ämnesinformation v. 47

 

Matematik: I matematiken har vi övat på att mäta och omvandla enheter. Vi har jobbat på en hemsida, som heter bingel.se. Om man vill kan man öva på denna sida även hemma. Vi har också övat NO med hjälp av bingel. Exempel på övning var att man fick se en bild på en fågel, som man sen skulle para ihop med rätt namn. När man kör uppdrag på bingel får man poäng. För dessa poäng kan man sen köpa kläder till sin avatar och spela minispel.

Svenska: Den här veckan har vi skrivit i kapitel sju och åtta i Huset. Till varje kapitel brukar vi göra en tankekarta och därefter ska en kompis läsa igenom tankekartan och komma med tips. När det är klart får man börja på texten, som vi skriver direkt på datorn. När texten är klar läser man igenom den. Vi tränar på stavning och styckeindelning. Minst en kompis och Jennifer ska läsa och ge respons så att vi kan förbättra vårt skrivande. Sen får vi rita en bild, som förstärker texten. Kapitel sju ska handla om en olycka, kapitel åtta om en hemsk händelse eller hemsk natt. I måndags var vi i skolbiblioteket och lånade böcker. De som ville ha hälp att hitta böcker fick det av vår bibliotekarie Anna.

NO: Vi har läst i NO-boken Koll på NO om hur frön sprider sig, vi har läst om nedbrytare och om flyttfåglar. Vi har fått övningar till detta. Vi har också jobbat med att skriva dikter om årstiderna hösten och vintern. Målet var att lära oss att skriva dikter på olika sätt. Vi skrev dikter som rimmade, vi skrev "rap-dikter". Här är ett exemepel på en dikt från veckan:

Jul i alla husen.

All mat gör susen.

Nu luktar alla husen,

lika gott som doftljusen.

Alla barnen leker nu

med hela julegrisen.

SO: Vi har jobbat med de största sjöarna och vattendragen. Vi har pratat om haven runt om Sveriges kuster. Sveriges största sjö är Vänern. Vi ska kunna peka ut alla Sveriges landskap, vi ska kunna 25 landskap, de 8 största sjöarna och 14 älvar när vi har prov på måndag. Det är jätteroligt att lära sig om detta. Det är nytt för oss och därför lite extra kul.

Idrott/simning: På idrotten ska vi få simma och bland annat lära oss livräddning och nödsituationer i vattnet. Nästa vecka kommer vi berätta hur det var!

Bild: Vi jobbar med bilder från förr i tiden, bildernas historia. Vi har bland annat jobbat hällristningar och ritat gamla grekiska krukor med fina mönster.

Engelska: På engelska håller vi på att lära oss ord om väder. Vi har sett en jätterolig video med en "rappande" väderpresentatör. Det var svårt att höra vad han sa, men det var ändå roligt. Här är exempel på ord som vi lärt oss: cloudy, sunny, snowing, raining, thunder, dry, it is raining cats and dogs, what´s the weather like today?

Slut för denna veckas information

 

Ämnesinformation av klassen och Jennifer vecka 47

Hej alla läsare av denna information. Här får ni veta vad vi har arbetat med under veckan. Ni kommer att få en grundlig genomgång av innehåll och begrepp/moment som vi har arbetat med. Hoppas att ni får en bra inblick i det vi lär oss och arbetar med under dagarna.

Matematik

Vi har jobbat med skillnaden mellan geometriska figurer och kroppar. En figur är tvådimensionell och det betyder att den har en längd och en bredd. Kroppar är tredimensionell och det innebär att de har en längd, en bredd och ett djup. Vi ska kunna namnge, rita och beskriva olika kroppar och figurer. Vi har repeterat denna kunskap på en hemsida som heter Bingel. Där kan läraren följa elevernas utveckling och tilldela uppdrag. Bingel är ett roligt sätt att lära sig på tycker vi. När du gör dina uppgifter samlar man poäng och för poängen kan man köpa saker och minispel till sin avatar. Många har binglat hemma.

Vi har också övat på vinklar och begreppet parallella sidor. En parallell sida betyder att de aldrig kommer att korsas/skära varandra oavsett långt du drar ut sidorna. Sidor som möts eller korsar varandra är inte parallella.

Vi har också arbetat med mätandets idé. Vi har bland annat mätt med avbrutna linjaler och med olika måttenheter som tum, famn, fot och arm.

Enhetsomvandlingar är ett annat moment som vi har tränat på. När man gör enhetsomvandlingar kan man växla mellan olika enheter. Det kan till exempel vara att en decimeter är lika mycket som tio centimeter som är lika mycket som 100 millimeter.

Svenska

Vi har skrivit kapitel sju i romanen om Huset. Det svåraste med skrivandet är att börja sin berättelse. När man väl har kommit in i skrivandet brukar idéerna flöda. Tiden kan också vara en utmaning för när skrivandet är igång får vi många idéer.

Idag hände något spännande och fantastiskt. Vi fick besök av tre olika sagoberättare. Berättelserna var från olika länder som Japan, Sverige och Storbritannien. Den ena sagoberättaren var britt och genomfördes sin berättelse på engelska. Det var jätteroligt för de gjorde rörelse och ljudeffekter till sina berättelser.

No:

Om en lampa inte lyser då måste man kontrollera att kretsen är sluten.  Vi fick skriva en punktlista där det stod olika saker som måste kontrolleras. Vi fick till exempel kontrollera att batteriet fungerade, att ledningstrådarna sitter rätt, att lampan är hel och åtskruvad.

Vi fick lyssna på en text om en elektrisk ål. Fakta som vi fick lära oss är att en elektrisk ål kan putta ner en vuxen människa. Ålen kan vara upp till tre meter och 240 centimeter av ålen tas upp av organet som kan ge stötar med. Ålen har som ett elektriskt område, som ett nät runt omkring sig, där den kan känna av andra fiskar och andra föremål/hinder. Den elektriska fisken använder det här sjätte sinnet för att jaga.

Slut för denna vecka!

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela:
Kategorier: