Oktober 2013

Solhemsglimtar v. 43 från klass 5b

Hej!
På rasterna leker vi i 5B tjuv och polis och spelar fotboll. Under hösten har vi också samlat kastanjer på skolgården. Vi fick ihop över 600 st!!

I ämnet historia har vi under hösten arbetat med Medeltiden. Vi har bland annat lärt oss om de fyra stånden och om kända personer som levde under medeltiden. T.ex. Heliga Birgitta, Drottning Margareta och Birger Jarl. Just nu skriver vi egna medeltidsberättelser och snart ska vi besöka Medeltidsmuseet.

I svenskan arbetar vi just nu klart med ord om handel samt skriver och ritar egna broschyrer. De ska vara lockande och väcka uppmärksamhet!

I matten har vi precis blivit klara med Diagnos 2, som handlade om Geometri. I No:n har vi haft ett prov om el. Vi har haft trevliga veckor med Hans Holzt som har varit vår matte och no lärare. Nu välkomnar vi Marika som ska bli vår nya matte och no - lärare efter höstlovet.

I engelskan har vi haft diagnos 1. Vi har lärt oss om tredje person- s, a- an och plural och singular. Den här veckan (v.43) har vi börjat med do - does.

Hela klass 5B längtar efter höstlovet!!!

Solhemsglimtar v. 42 från klass 2d

Vi har gjort en Äppelbok, gjort äpplen i papper, gnuggat in en äppelhalva med citron och målat äpplen med torrpastell.
Vi arbetar med hösten. Vi har gjort höstdikter, svampar i lera, varit i Lunda och plockat löv och målat vackra löv.
Vi var på Eggeby och lärde oss om småkryp och sedan gjorde vi pappersbin.
I läsgrupper har vi läst Trollets hjärta och haft bokprat om den.
I So håller vi på med religion. Vi har läst om islam.
Vi har börjat arbeta i en ny ma-bok. Den heter Mattedetektiverna. Den är mycket bra!
Vi använder ofta läs-och surfplattor. Vi skriver saker i Book Creator och övar på ma, sv och eng.
Vi gillar våran klass och har mycket kul tillsammans!

Solhemsglimtar v. 41 från klass 4c

Elevens val matte

Vi har elevens val i matte, 4d och 4c har arbetat med det. Vi började med att se en film om ettans historia. Vi fick också lära oss hur människor räknade för i tiden. Sen fick vi göra ett eget land som vi skapade med olika material. Vi hittade på ett eget räknesätt till landen som vi byggt. Vi hittade på olika uppgifter som en annan grupp fick lösa. Det var roligt att få arbeta med parallell klassen och få skapa ett eget land med egna figurer och eget räknesätt.

Av Fanny, Jessica och Melina

Solhemsglimtar v. 40 Fritids Satellit

Den här veckan på Satellit har vi gjort gipsfigurer och broderingar alltså pyssel. Så här gör man gipsfigurer. Man tar en toarulle som ska vara 11cm lång sen blåser man upp en ballong och tejpar fast den på toarullen och sen så doppar man gips i vanligt vatten. Sen får man om man vill sätta på näsa eller öron.sen ska man måla den i vilken färg man vill sen måste färgen torka rätt så länge. Sen ska man måla eller limma fast plastögon sen ska man sy en kropp till gipsfiguren sen ska den få hår sen är den klar.

Vi bloggar också, läs vår blogg.