December 2017

Glimtar från 2b v. 51

Glimtar från 2b

Glimtar från FD v. 50

Den här veckan började med vårt årliga Nobelfirande på Solhemsängen. Vi hade prisutdelning, fin lunch med vita dukar vid långbord med efterföljande dans. En härlig dag som alla uppskattar mycket!

Novelfirande
 

I onsdags tittade vi på luciamorgon på Svt samtidigt som vi målade fina luciatåg.

Text Lucia 17

Luciateckning 1

Luciateckning 2

Tvåorna gick i vårt luciatåg som vi fick titta på under eftermiddagen.

Luciateckning 3

Luciateckning 4

Alla har fått göra sin egen önskelista på Book creator på våra lärplattor. Roligt att kunna ändra text och färg och att kunna rita till!

Önskelista1

Önskelista2

På tisdag eftermiddag ska vi ha julfika tillsammans med 1d. Vi har tränat på julsånger och verser hela veckan så att de sitter ordentligt.

Teckning

Hälsningar Fd

 

Glimtar från 4b v. 49

Denna vecka ska ni få några glimtar ur vår vardag på Galaxen, i klass 4B på Solhemsskolan.

Svenska
I svenskan har vi skrivit mycket på romanen Huset. Vi har ritat bilder och är på väg att skriva klart kapitel 10, alltså det sista kapitlet. Nu ska vi snart klistra in allt i Husetboken så att det blir en hel bok med 10 kapitel. Texterna skriver vi på datorerna men innan skrivandet påbörjas måste vi göra en tankekarta där vi planerar vårt skrivande. Planen presenteras muntligt för en skrivarkompis och när kompisen har godkänt planen får vi börja skriva kapitlet. När första utkastet är klart skriver vi ut texterna och läser igenom. Vi måste titta igenom texterna utifrån en checklista där vi tittar på olika saker som till exempel stavning och interpunktion. I bearbetning av texterna får en skrivarkompis läsa igenom och ge två stjärnor och en önskan. Efter dessa steg lämnas texterna in till läraren för rättning. Vi renskriver sedan kapitlet och ritar en bild som får illustrera texterna vi har skapat.

Här nedan får ni läsa ett utdrag ur Tovas roman om Huset. Ni ska få läsa en personbeskrivning som handlar om en rockig pojke i sina bästa år och han heter Steve Pink.

I lägenheten med dem ljusrosa gardinerna bor Steve Pink. Eller som han själv kallar sig Rocky Pink. Han är 23 år och ÄLSKAR rock. Steve har ett band som heter regnbågsrockarna och de uppträder ibland på små scener i Göteborg, men för det mesta är dem kända för sina högljudda fester som tydligen hörs enda ner till Sydamerika. Varje medlem i bandet har sin egen färg. Som ni kan gissa har Steve färgen rosa eftersom han heter Steve Pink. Men dem andra medlemmarna har färgerna orange, grön, blå och lila. Såklart heter ju dem Erik Orange, George green, Peter blue och Linus lila. Förutom att rocka så gillar Steve att sticka. Lite konstigt kanske men han är väldigt duktig. I julklapp brukar Steve sticka mössor och halsdukar till bandmedlemmarna. /…/. Allt som Steve köper är rosa, till och med maten. Så han är ganska smal. /…/ Och det här var pojken som bor innanför fönstret med dem ljusrosa gardinerna.

Teckning av Steve Pink

Engelska
Under några veckor har vi arbetat med temat Great Britain och då har vi lärt oss om landmärken som Big Ben, Tower Bridge och Buckingham Palace. Idag (6/12) fick vi en text, från den engelska hemsidan British council, som handlade om William Shakespeare. Texten var på engelska så det var lite svårt att förstå allt, men det var också väldigt roligt. Efter det fick vi en stencil med uppgifter som handlade om den store William Shakespeare.

Bild med Shakespear

När vi hade gjort stencilen gick vi igenom frågorna och rättade alla fel. Nästa vecka ska vi bland annat se en tecknad film om Loch Ness och då ska vi lära oss mer om Skottland och det landets kultur.

Elever jobbar med frågeformulär

Matematik
I matematiken håller vi just nu på med multiplikation och division. Idag fick vi spela  mattebingo som handlar om multiplikation och syftet är att vi ska lära oss tabellerna utantill.  Spelet spelas i helklass och vi använder två tärningar på Smart Boarden. 

Mattebingo

Här får ni några elevkommentarer när vi ska placera ut produkterna på våra spelbrickor. ”Produkten 14 går inte att få med två träningar som har siffrorna 1-6 och där högsta produkten är 36”. ”Jag tror att jag kommer få Bingo denna gång. ”

Mattebingo

Snällkalender
I juletider är det viktigt att vara extra snäll. Detta år har vi en snällkalender i klassrummet och varje dag får vi ett nytt uppdrag där vi ska göra något snällt för någon annan. När du gör något snällt för andra får du ofta mycket snällhet tillbaka och det är härligt.

Snälltext

Naturorienterande ämnen
Nu börjar vårt NTA-tema om elektricitet att lida mot sitt slut och vi har lärt oss mycket. Vi har fått kunskap om många olika saker som sluten krets, lampor och batterier. Denna veckas uppdrag som vi har genomfört handlade om det första batteriet, en så kallad voltas stapel. Koppar- och zinkplattor staplades på varandra och mellan dessa lade vi kaffefilterpapper indränkta i ättikssprit.

Voltas stapel

Det var en otäck lukt för många men när lysdioderna äntligen lyste var alla lukter bortglömda och vi fick njuta av vårt upptäckande. 

Närbild Voltas stapel

Tack för att ni tog er tid att kika på glimtar ur vår undervisning som vi skapar under dagarna!
Klass 4b

Glimtar från 5d v. 48

Synvilla

Vi tycker att den här terminen har vart jättebra. Vi tycker att skolan och lärarna har varit superbra. Den senaste tiden har vi varit på många utflykter som har varit lärorika t. ex när vi åkte till Tumba pappersbruk. Där fick vi lära oss om riksbanken, pengar, hur man gjorde papper förr, inflation och vi fick även göra eget papper. Vi åt lunch uppe på ett högt berg och det var jättefin utsikt.   

Vi har också åkt till Naturhistoriska Riksmuseet. Vi var på utställningarna Djuret människan, Natur i Sverige, Liv i vattnet och Skatter från jordens inre. Vi fick ett häfte med korsord och tipspromenader där vi svarade på olika frågor. Vi gick tre och tre i våra mentorsgrupper. Det var en bra dag.  

Arbetet i skolan har vart bra för att vi har jobbat med bra studieteknik. Ibland är vi lite pratiga. I de olika flexibla studiegrupperna får man träffa olika personer från olika klasser. Det är kul att lära känna andra. 

I no så arbetar vi med Våra sinnen. Vi har lärt oss om hörsel, synen och smaken. Vi har tittat på olika synvillor. De var konstiga. 

På bilden har vi börjat bygga olika kända byggnader från Europa. Det är jätteroligt.  

Dela:
Kategorier: