Till innehåll på sidan

Juni 2016

Elever från åk 6 2016 har skrivit om saker de kommer ihåg från sina år på Solhemsskolan.
 

Birka

Jag tänkte berätta om utflykten till Birka och vi åkte dit i 5:an. Vi samlades i klassrummet och checkade av alla sen gick vi till Spånga station och tog tåget mot t-centralen och när vi kom fram gick vi till båtarna som är vid Stadshuset. Vi tog båten till Birka och det fanns sittplatser på taket så nästan alla satt där. Alla var jätteglada när vi kom fram och där fanns ett museum så vi gick in dit och kollade där först. Det fanns massor med gamla grejer där och det var jätte roligt. Efter museumet gick vi och bada det var jätte kallt i vattnet men det var ändå roligt att bada. När vi hade badat så var alla kalla och hungriga så vi åt våran matsäck. Sedan gick vi en tur genom Birka och man hade en guide som visade oss runt vi fick får och getter och det var jätte fin utsikt. Men sen när vi kom tillbaka från guide turen höll vissa på att missa båten men som tur hann vi. När vi kom tillbaka vid stadshuset där alla båtar var åkte vi hem till Spånga och alla var ganska trötta då, men det hade varit en jätte rolig dag.
Hanna J
 

100-ÅRSFIRANDET

Det var 2012, i 2:an. Solhensskolan fyllde 100 år så hela skoldagen skulle vara precis som det var då, fast de bjöd på lunchen och den var inte så gammaldags; köttbullar och pasta. Man skulle gärna ha gamla kläder på sig. Dagen började med att vi skulle ställa upp i 2 led vid dörren, killar i ett och tjejer i ett. Vi skulle hälsa fröken välkommen innan hon släppte in oss, vi var inte så duktiga på det så vi blev kvar ett tag där ute. När vi kom in och satte oss så skulle vi hälsa igen, jag vet inte varför vi gjorde det två gånger, men vi hälsade och skulle sjunga en sång.  Om vi svarade på en fråga så skulle vi ställa oss upp. Det fanns en skamvrå. Till den dagen så hade vi en läs läxa, vi hade fått en bok var men det låg en hög med extraböcker på ett bord bredvid vrån. En kille som heter Anton hade glömt sin bok och berättade det för läraren, Fröken Helte. Hon pekade på bokhögen men Anton trodde att hon menade skamvrån, så han blev stående där ett tag. Vid lunchen så skulle vi be en bön till Gud och köttbullarna, smakade man innan bönen så skulle det ha blivit ett straff, men det avskaffade vi. Den dagen var väldigt rolig och det skulle vara kul om de firade 110-års dagen.
ELLA
 

Julmingel

Julen år 2014 fick alla elever från klass 5a och 5b delta i en show som kallades julmingel. Det var en väldigt kall vintermånad, december och det snöade ute. Man fick göra allt från att spela instrument till att ha teater. Det började med att några personer hade ett intro och förklarade hur det här gick till och sedan började dem med att ropa upp alla olika grupper som skulle upp på scen och ha sin uppvisning. Alla föräldrar från klasserna fick komma och titta på. De tyckte säkert att det var roligt att se när alla hade någonting att ge.Efter att showen var slut var det inte många dagar kvar till jullovet.
Vanessa
 

Musik i Slottet

När vi var på väg så tänkte vi endast hur det skulle se ut och hur det skulle vara. Många blev imponerade när de kom in och beundrade byggnaden. När alla hade suttit sig och det skulle börja blev alla ytterst imponerade i början men det blev mycket uttråkande i slutet. Det vi blev imponerade över var att få veta att vi var på en riktig musik show i slottet, men det som gjorde oss uttråkade var att det kändes som att det spelade samma noter om och om igen. Det ända man tänkte över var att veta att kungen själv satt längst fram. Även om vi inte kunde se kungen var det mycket coolt att bara ha tanken. Många försökte smyga sig fram för att bara se en glimt av kungen. Problemet var att lärarna över vaktade alla elever och det var nästan omöjligt att ens sätta sig upp utan att upptäckas. Det som också höll oss vid liv var att veta att de filmade oss. Det inte så många tänkte över var vart det skulle sändas eller om det ens skulle sändas i TV. Trots allt så var det i alla fall roligt att vara med och vara en del av denna händelse.
Danny
 

Nationella prov årskurs 6

Vart tredje år man går i skolan har man nationella prov som alla barn i Sverige gör samtidigt som går i den årskursen. Varje elev oavsett skola gör samma prov som man ska ha i den årskursen.. De som måste göra provet går i antigen i trean sexan eller i nian. Jag går i sexan och har haft alla nationella prov som man ska ha fast det här året har det skett en viss förändring vanligtvis har man prov i naturorienterande ämnen , samhällsorienterade ämnen , engelska, matte och svenska men på grund av stress av både elever och lärare så tog man bort två ämnen nämligen samhällsorienterade ämnen och naturorienterande ämnen. Så det här årets sexor runt om i Sverige slapp ha naturorienterande ämnen och samhällsorienterade ämnen. I provet så har man olika delar så höstterminen hade jag de muntliga delprov i matte, engelska och svenska och nu i vårterminen så hade jag de skriftliga proven.I svenska hade man hörförståelse skriftligt och läs förståelse samma i engelska fast i mindre krav och på en lägre nivå.  I matte hade man alla slags del prov förutom hör förståelsen. Proven brukade äga rum nån gång på våren (alltså de skriftliga proven) det brukar vara två hela dagar eller en och en halv dag beroende på hur många del prov man behöver göra den dagen. Alla prov rättades av olika lärare så länge läraren inte hade undervisat i det ämnet så inte det skulle kunna förekomma nåt slags fusk eller favorisering och på proven hade man det nummer istället för namn så just det här fusket eller favoriseringen inte skulle förkomma. Man tog numret man var på klass listan och den bokstaven i den klassen man går i t.ex. B30. Nån månad eller veckor efter proven beror på kan föräldern komma och se sitt barns nationella prov och ha en chans att träffa läraren och prata med den om det är någonting föräldern inte förstår men innan föräldern fick komma och se skulle barnet få se innan själv på skoltid. Det var strängt förbud mot fotografering när föräldern och om nån tog ett foto skulle att föräldrarna fick se deras barns nationella prov fick inställas helt  och hållet och bara barnen fick se och sen säga till sin förälder .Bedömningen gick så att för varje delprov man gjorde fick man ett antal poäng på och sen för att ge ut betyget så tar man alla poäng som man fick på det delprovet och lägger ihop dom och sen så står det på ett papper på hur många poäng man måste ha för att få det här betyget tex mellan 71 och 86 så får man betyget A. bara ett exempel.Sen så läger man ihop betygen och ut av det får man sitt slut betyg.
Klara
 

OLYMPIC DAY   

I slutet av 5an var vi på Spånga IP och hade Olympic day. Vi körde många olika sporter, Parkour, Boxning, Basket, Handboll, och så skulle man testa hur långt man kunde kasta en boll. Vi körde också bandy. Det som jag tyckte var roligast var Parkouren när man fick hoppa över ett räcke. Dom som hade ansvar för Parkouren var proffs Parkourare. Dom kunde göra allt. När man skulle kasta boll så var det ett långt måttband som man skulle försöka komma längst. På boxningen så fick vi öva oss på rörelse och slag med boxnings handskar. På basketen körde vi match och det var två killar som spelade i Tensta Basket som höll i det. På Handbollen körde vi skott mätning.
William

Red nose day

Red nose day som översätts till röda näs dagen hade vi fika med 5c på engelskan. Man fick ta med sig sötsaker som kakor och bullar. Dom lärare som höll i händelsen var Ginnie Tyler och Anna Hagdal. Jag och min kompis Altea satt och fika vid ett bord i första raden. Vi lyssna på en sång om red nose day medans vi fikade. För mig var det super kul.. Själva red nose day handlar om att hjälpa barn i nöd. Lärarna bjöd på te och engelska kakor. Först valde vi att bara sitta ner sen så gick vi runt klassrummet. Man fick bara prata engelska.
Amanda

Elevens val

Ett av mina favorit minnen från den här skolan är när jag hade elevens val i 2-3an jag kommer inte ihåg exakt vilken årskurs men det var någonstans där. Ämnet var no och vi skulle göra experiment med olika saker. Vi använde tex vatten, salt, socker, muggar skedar och massa andra material. Med experimenten skulle vi lära oss vad som händer när man blandar något med något annat. Det var väldigt kul och alla var glada och snälla och det var förmodligen den enda elevens val som inte var tråkig.
Max
 

Siaröfortet (klassresa i 5:an)

Vi var på klassresa till en ö som heter Siarö i femman. när vi åkte dit åkte vi båt (så klart, det är en ö), typ alla i klassen satt uppe på ”övervåningen” och spelade kort, jag och Altea satt på ”nedervåningen” och körde/lekte hänga gubbe (när vi var på övre däck mådde vi illa). När vi väl var framme så var det ganska mycket fri tid/lek och det var inte så jätteroligt för dem flesta blev ganska rastlösa. De aktiviteter vi hade var: ”orientering”, ”upptäcktsfärd” (vi gick runt och fick förklarat för oss vad allt var använt till och hur det använts), guidad tur i själva ”fortet”/grottan. Sedan samlades klassen på kvällen och tittade på en film som heter Kyrkogårdsön och enligt mig var det faktiskt den näst bästa film jag sett, den är väldigt läskig och superspännande, anledningen till att vi såg just den var att den är inspelad på Siarö. Jag tror att de flesta också tyckte att den var bra. Vi paddlade även kanot på dagen och medans alla i båten försökte TÖMMA båten på vatten HÄLLDE Altea I vattnet igen. Senare på kvällen efter filmen var det disco och jag och altea ville inte gå ner till discot så vi bad våra kompisar vara ”Shipsbud” genom att hämta upp ships och läsk när vi ropade ;). När vi tröttnade på ships gick vi ut och tittade på stjärnor och räknade ihop till typ 36 stjärnfall (de flesta var nog sateliter, men några var nog faktiskt stjärnfall).
Olivia
 

Skolavslutingarna på solhemskskolan!

Skolavslutning är en tid då alla träffas vuxna till små och sjunger tillsammans, stämnignen är perfekt! Sen upträder dom som vill. Själv uppträde jag 2014 då jag sjöng happy och det gick ju inte så uppåt för lille Jonathan. Jag går upp till scenen med maja och daniel och då börjar sången och dom andra i klassen junger fint som en profs kör, sen kommer delen där jag kommer in och jag sjunger med den dåligaste rösten jag någonsin sjungit men märker det inte för stunden så sjunger högare så dem hör tydligt, Sen kommer tiden då jag börjar märka att nått inte är så 100% uppåt då jag ser barnen nån meter ifrån mig tittar jätte konstigt på mig och då tänger efter vad har jag gjort?? Låter tar slut och jag hör applåder, det känns bra igen  sen kommer jag till min mamma som filmade allt. Jag tittar på filmen och då hör det VÄRSTA jag hört och det blir ännu värre för man hör att det var jag! Jag blir på dåligt humör och går hem. Sen tänker jag att det är lugnt för det är några månader tills jag är tillbaka på skolan och dom då glömt bort min usla sång. Allt gick bra och jag är nog den ändra som kommer ihåg det i denna detalj.
Jonathan
 

BODA BORG

Vi alla samlades vid en hyrd buss som hela klassen skulle åk med till Boda Borg. Föräldrarna berättade vilka grupper vi skulle vara i. När vi var på Boda Borg så fick grupperna själva bestämma vilka banor man ville köra. Det gick bättre för andra och sämre för andra men alla hade i alla fall roligt. Efter att man hade fått vara på Boda Borg banorna ett tag så var det dags för lunch. Det som fanns att äta till lunch var taco buffé det åt man med juice eller vatten. Efter att vi hade ätit så fick man gå ut och killarna fick ställa sig i kö vi den klätterväg och tjejerna vid en trampolin. Vid trampolin så blev man fast spänd med ett ”rep” som man satt fast i så att man kunde göra volter och såna saker. Vid klättervägen så stod man i kö till flera som man sen fick klättra upp för en efter en och. Efter allt det där så hade flera timmar gått på Boda Borg man vi hann köra några fler banor i Boda Borg. När vi hade kört banor i kanske 30-60 minuter så tog vi en hyrd buss till Boda Camp.

Orienteringsdag 2016

Då var de dags för en till orienterings dag. Vi gick ner till tågstationen klockan halv 9 och sen var vi framme typ halv 10. Efter ca 15min när vi hade vart där så började vi orientera och var jag och Eric som orientera tillsammans och det gick riktigt bra faktiskt vi fick 35minuter och vi tog alla kontroller. Sen kom vi tillbaka och då käkade vi lunch vid cirka 10:30, sen när vi hade käkat klart så gick vi till groddammen jag och Jonathan och såg några grodor sen efter typ 1 timme så gick vi bort till saras grupp som gjorde några lekar och hon sa att vi skulle gå till anders och sen kom vi till anders och vi fick gå en tipsrunda. Den gick runt en sjö som svar ganska stor det var ganska skönt att ta en promenad, det är inte det händer så ofta när man är hemma. Det var fina stigar och fin natur rekommenderas! Sen kom vi tillbaka och då gjorde vi några lekar med sara i cirka 45min. Sen var vi klara och skulle bara ta oss hem! Men på vägen hem så träffade vi 2 personer som är väldigt kända på youtube som har 150000tusen prenumeranter på youtube då. Vi  hälsade och dom hälsade tillbaka dom tyckte de var kul att vi kom fram och hälsade. Sen tog vi bara bussen hem och  sen var vi vid skolan igen kl 14:00 cirka.
Jakob 6a
 

Dagen då vi lekte kull och Gabriel bröt armen

Under början av våran skoltid från år 1-3 lekte jag ofta kull. Vi hade kul för klätterställningen var stor och det fanns mycket plats att springa runt, klättra och klänga. Ibland lekte vi också med andra klasser och då blev det zombie kull. Det går ut på att en börjar vara och när man blir kullad så blir man också kullare. När alla blivit zombies började man om. Under lektionerna blev det som ett sug. Man ville ut och bara springa av sig, för det var ofta försten till klätterställningen. Efter den lilla korta tävlingen så valde vi kullare. Det valde vi igenom zigg zagg zugg eller sten sax och påse för att ingen skulle bli ledsen.Vi hade inte så stora problem med att välja kullare eftersom att alla oftast var glada vare sig om man blev kullare eller inte. Vi lekte kull lekarna nästan varje dag, nästan varje rast ända tills bjällran ringde då vi sprang in till lektionen. Då var det både tävling in till klassrummet och vem som blev kullare sist av alla, för då sa vi att den förlorade. Allt var frid och fröjd tills en dag. Gabriel klättrade upp på klätterställningens rör. Jag och några andra klättrade också upp på röret. Vi la oss ned för att glida ner. Men då när Gabriel gled ned så landade han konstigt. Det var obehagligt för han bara låg där och hade ont tills en fröken kom. Han fick åka till sjukhuset och gipsa armen. Då fick vi veta att han hade brutit armen.
Jasper
 

Insamling till klassresan

Jag tänkte berätta om hur vi samlade ihop pengar till vår klassresa i 5:an. Vi skulle i slutet av terminen åka till Boda Borg. Under både höst och vårterminen samlade vi ihop pengar och hade så kallade ”jobbmånader”. Vi skulle samla ihop en viss summa pengar var genom att jobba t.ex. panta eller hjälpa till hemma. Sen i slutet av månaden kom två klassföräldrar till klassen och skulle samla ihop alla pengar vi tjänat. Man berättade hur mycket tjänat och vad man hade gjort. De flesta hade samlat ihop summan vi kommit överens om i klassen medan andra samlat ihop mer, vilket bara var positivt. Sammanlagt hade vi ca fyra jobbmånader, två på hösten och två på våren. Klassresan till Boda Borg var dyr, den kostade mer än 30 000: -. Även om det var dyrt så var det självklart värt allt jobb. Pengarna vi samlade in skulle räcka till mycket: Boda Borg, buss och Boda Camp mm. Innan klassresan hade vi redan mycket pengar i klasskassan, så vi samlade inte in allt under 5:an. När vi väl skulle åka på klassresan hade vi 900: - kvar till att ha råd med klassresan, men det löste sig och tillslut åkte vi iväg med bussen till Boda Borg.
Alice
 

Tårtparader

Vi har fått vara med på tårtparaderna varje år förutom i första klass och i andra klass för att då får man inte vara med i tävlingen, men annars har vi alltid haft minst ett bidrag från 3an till 5an. Tårtparaden sker alltså en gång om året. Varje gång så får man gå runt och kolla på allas tårtor (i andra klassers också) och efter det så går man med sin klass till svandammen. När vi är vid svandammen så sitter vi och äter våra tårtor. Så när vi gick i årskurs 3 så vi gjorde ett ansikte av godis, och en avskuren hand i 3an också. I 4an så gjorde vi en förstorad wii konsol och ett träd. Ludvig, Vi bakade också en minecrafttårta.I 5an så var många med och bakade. Vi gjorde en fotbollssko, en smiley som var gjord av gelé och en chokladtårta med Harry Potter böner inuti. Och i 6an så vad jag vet så ska ingen från vår klass vara med och delta.
Minda
 

Tom tits

Det var på vårterminen i 6:an. Då när vi åkte till Tom tits det var kul att åka dit för att då om man ska åka dit själv eller med sin familjs så vet man vilket tåg man ska åka i. När vi var framme så kollade vi på alla coola grejer! Vi fick vara var vi ville i hela Tom tits och alla blev så klart hungriga och därför fick vi ta med pannkakor med sylt och en festis från skolan och det var jättegott! Man fick också ta med någon macka eller något annat och det var najs! Vi fick vara där jättelänge och det var jättegrymt! Alla experiment var so coola! Vi var där med våra fadderbarn och det var väldigt kul! Det var bra att vi fick åka till något coolt ställe året innan vi lämnar skolan. Efter var vi så klart trötta för att ha sprungit runt där och kollade på alla grejer och när vi var tillbaks på skolan så fick vi gå hem direkt och det var bra!
Robin

Dela: