Klass 3a

Veckobrev Tellus 3A 2016

Veckobrev Tellus 2A 2016

Veckan som gick v.47;

I måndags började vi läsa vår nya högläsningsbok ”Tam tiggarpojken” av Jo Salmson som barnen röstat fram efter barnboksveckans arbete. Många av barnens har nu gjort klart sina författaporträtt. Titta gärna i trapphuset. I tisdags var vi Starbo tillsammans med 2B och hade 3 stationer med olika kullekar. I torsdags hade vi fadderläsning tillsammans med 5A vilket var väldigt uppskattat. 5:orna startade med att läsa som goda förebilder ur en bok de själva valt. Sedan fick de skriva en bokrecension tillsammans. I halvklass har barnen redovisat sin sv-läxa och svarat på frågor till kapitlet. Vi har startat det nya SO temat- Att leva i världen. Vi startade med att göra ett VÖL-diagram. Barnen fick berätta vad det vet och vad de önskar veta. Och det var många bra frågeställningar som kom upp. Sen kommer vi att gå tillbaka till diagramet och se vad vi har lärt oss. Vi startade temat med att titta på våra sju världsdelar. I fredags hade vi klassråd och gav klassens förslag på vad pengarna från Solhemsskolansdag (29000kr.) ska gå till. 50% ska gå till skolan och 50% till ett välgörande ändamål. Klassens röstade och vill skänka pengarna till fattiga barn i Sverige som behöver mat och kläder. Klassrådsprotokollet sitter uppe i hallen. I matematiken har vi arbetat vidare med omgrupperingar och årets årstider och månader.

I onsdags var alla på besök hos skolsyster Maria och fick en lapp med sig hem.

 

Veckan som kommer v.48;

Måndag:       2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

                      ELEVRÅD för Vera M och Oskar.

Tisdag:         Sista ute -lektion innan lunch för den här terminen i Parkour parken.

Ta gärna med ett par extra vantar att byta till.

Onsdag:        Musik.

Lämna in Sv-läxan.

Torsdag:       Biblioteket

Fredag:         Studiedag- Fritids för alla som har anmält behov.

 

Övrigt:

Sv-läxa: Läs kap 7 i diamantjakten och svara på frågorna.

Fredag den 2/12 är det studiedag. Fritids hela dagen för de som anmält behov.

Måndag den 12/12 uppmärksammar vi Nobeldagen.

Tisdag den 13/12 kl. 8.15 är vi inbjudna på åk 6:s luciatåg i musiksalen.

Anna Sjögren har nu anställts som ny bibliotekarie på Solhemsskolan och börjar hos oss i slutet av februari.

Onsdag den 21/12 är terminens sista skoldag då slutar eleverna åk 1-3, 13.00

  

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

Veckan som gick vecka 46

Den här veckan har det varit stort fokus på läsning, barnböcker och författare. Vi började veckan med att uppmärksamma att det var Astrid Lindgrens födelsedag. Vi gjorde en gemensam tankekarta och barnen fick skriva ett varsitt författarporträtt om henne. Barnen fick också rösta fram tre författare som de ville veta mer om under veckan. Vinnarna blev Jo Samson, Mårten Melin och Martin Olczak. Efter att alla författare var presenterade fick barnen rösta fram klassens nästa högläsningsbok. Jo Salmsons ”Tam tiggarpojken” vann med stor marginal. Vi avslutade veckan med att alla fick välja en av författarna att skriva ett författarporträtt om. Några barn valde Siv Widerberg som vi pratade om samma dag.

I torsdags uppmärksammade vi Nationella läsdagen med popcornläsning, utklädning och tipspromenad. Roligt att så många kom utklädda!

I tisdags hade vi No ute i Lunda och tittade på djurspår, byggde djur i snön och gjorde ett snöexperiment. Hur mycket vatten blir det när snön smälter?

Barnen har arbetat vidare med att skrivit sina sagor om sitt fantasidjur på lärplattan.

 

Veckan som kommer v.47;

Måndag:       2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

                      Vi börjar läsa Tam tiggarpojken av Jo Salmson

Tisdag:         Ute -lektion innan lunch.

Ta gärna med ett par extra vantar att byta till.

Onsdag:        Musik.

Lämna in Ma-läxan.

Kort besök hos skolsyster Maria för längd och vikt.

Torsdag:       Vi har fadderläsning tillsammans med 5A efter lunch.                    

Fredag:         Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

Ma-läxa: Läxa 7 i mattedetektiverna

Fredag den 2/12 är det studiedag. Fritids hela dagen för de som anmält behov.

Idag fredag är det sista anmälningsdagen för omsorg under jullovet. Stort tack till er med kort varsel som redan har anmält er!

 

En hälsning från idrottslärare Anna:

Jag kommer att arbeta 50% av min arbetstid i november vilket betyder att jag inte arbetar alla dagar eller endast del av dag. Det innebär att jag även fortsättningsvis inte kommer att träffa alla klasser. From december kommer jag att arbeta som vanligt igen så då ses vi äntligen igen.

Hälsningar Anna

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

Veckan som gick v.45;

I tisdags tog vi vara på snön. Barnen hade så fantastiskt roligt i snön tillsammans med 2B så vi hade en ren ”snölekslektion” i Soltunet. Vi har avslutat temat kropp och hälsa. Sista delen i temat var mat. I klassrummet har vi pratat om matcirkeln, matpyramiden och tallriksmodellen. Barnen fick med sig en stencil i måndags där de kunde fylla i hur mycket frukt och grönsaker det äter under en vecka. Som avslutning fick barnen skatta sig själva på en matris och göra ett avslutande test. I matematiken har vi gnuggat mattebegreppen addition, subtraktion, term, summa, differens, addera, subtrahera…….

Barnen har börjat planera en saga som de ska få skriva till sina fantasidjur de byggt av löv. Det fick utifrån sin planering berätta sagan muntligt för en kompis och ge varandra tips på hur sagan kan utvecklas och bli ännu bättre. Under nästa vecka ska barnen få skriva sin saga på lärplattan. På engelskan har vi tittat på ”Muzzy film” och tränat på årstiderna och månaderna.

 

Veckan som kommer v.46; Barnboksveckan

Måndag:       2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

                      Lämna in stencilen: Frukt och grönsaker

Tisdag:         NO-lektion ute innan lunch.

Ta gärna med ett par extra vantar att byta till.

Onsdag:        Musik.

Lämna in Sv-läxan.

Torsdag:       Vi uppmärksammar Nationella läsdagen med ”Popcorn-läsning” och utklädning på hela skolan och tipspromenad.                   

Fredag:         Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

På torsdag den 17/11 uppmärksammar vi Nationella läsdagen. Den som vill får klä ut sig till en valfri sagofigur, barnbokshjälte, författare….

Vi statar morgonen med popcorn-läsning. Barnen får ta med sig en lite påse popcorn, kudde och ett gossedjur. 

Sv-läxa: Läs kapitel 6 och fyll sedan in läsmatrisen som sitter längst bak i skrivhäftet.

Disco på tis 15/11 kl. 18-20 (se uppsatta lappar). Det är klass 7E som anordnar.

 

En hälsning från idrottslärare Anna:

Jag kommer att arbeta 50% av min arbetstid i november vilket betyder att jag inte arbetar alla dagar eller endast del av dag. Det innebär att jag även fortsättningsvis inte kommer att träffa alla klasser. From december kommer jag att arbeta som vanligt igen så då ses vi äntligen igen.

Hälsningar Anna

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

Veckan som gick v.43;

I måndags uppmärksammande vi FN-dagen och pratade, tittade på film, hade tipspromenad och gjorde arbetsuppgifter om FN och barnkonventionen. I tisdags arbetade vi med tema höst i Dalaskogen. Många hade bra kläder men tyvärr var det ett fåtal som blev väldigt kalla i det regniga vädret. Vi uppskattar om ni kan påminna barnen särskilt på tisdagar om vad som är lämpliga kläder utifrån vädret på morgonen. I skogen fick barnen arbeta i mindre grupper och titta på hur löv bryts ner, läsa om varför löven ändrar färg, hur djuren förbereder sig inför vintern och varför dagarna blir kortare. Grupperna fick också samla löv som vi tog med till skolan och byggde fantasidjur av. Förra veckan delades barnen in i grupper och fick försöka sig på att bli experter på lederna, muskler, hjärtat, andningen eller skelettet. Alla grupper har nu redovisat sina arbeten om kroppen i halvklass. Det var roligt att se stoltheten hos barnen när de fick dela med sig av sina kunskaper. Tillsammans med 2B har vi arbetat med sinnena och barnen fick prova olika stationer i mindre grupper. Vilket var mycket uppskattat.

I veckan har vi skrivit ett brev och knutit fast det runt halsen på vår trogne vän Gylleneknorren. Klassen har bestämt sig för att skicka ut honom i världen och hoppas på att han får träffa på många snälla människor som delar med sig av sina äventyr med oss genom att skicka ett mail. Idag har vi röstat om vem som skulle få äran att ta med Gylleneknorren på sin första resa och Nicholas kommer nu att ta med honom till Grand Canaria. Under veckan har barnen gjort årets

individuella trygghetsenkät.  Fredagen avslutades med HALLOWEEN PARTY!

 

Veckan som kommer

Vecka 44 Läslov 

Barnen har fått med sig en frivillig läsläxa.

Vecka 45

Måndag:       9.00-13.20

                      2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

Tisdag:          8.10-13.20

                      Utelektion före lunch.

Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Lämna in läs- och skrivläxan.

Torsdag:       8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper

Fredag:         8.10-13.00

Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

Övrigt:

Ma-läxa: Läxa 6 i läxboken. Åter i skolan senast onsdag 9/11.

Trevlig läslov önskar vi på Tellus!

Veckan som gick v.43;

I måndags uppmärksammande vi FN-dagen och pratade, tittade på film, hade tipspromenad och gjorde arbetsuppgifter om FN och barnkonventionen. I tisdags arbetade vi med tema höst i Dalaskogen. Många hade bra kläder men tyvärr var det ett fåtal som blev väldigt kalla i det regniga vädret. Vi uppskattar om ni kan påminna barnen särskilt på tisdagar om vad som är lämpliga kläder utifrån vädret på morgonen. I skogen fick barnen arbeta i mindre grupper och titta på hur löv bryts ner, läsa om varför löven ändrar färg, hur djuren förbereder sig inför vintern och varför dagarna blir kortare. Grupperna fick också samla löv som vi tog med till skolan och byggde fantasidjur av. Förra veckan delades barnen in i grupper och fick försöka sig på att bli experter på lederna, muskler, hjärtat, andningen eller skelettet. Alla grupper har nu redovisat sina arbeten om kroppen i halvklass. Det var roligt att se stoltheten hos barnen när de fick dela med sig av sina kunskaper. Tillsammans med 2B har vi arbetat med sinnena och barnen fick prova olika stationer i mindre grupper. Vilket var mycket uppskattat.

I veckan har vi skrivit ett brev och knutit fast det runt halsen på vår trogne vän Gylleneknorren. Klassen har bestämt sig för att skicka ut honom i världen och hoppas på att han får träffa på många snälla människor som delar med sig av sina äventyr med oss genom att skicka ett mail. Idag har vi röstat om vem som skulle få äran att ta med Gylleneknorren på sin första resa och Nicholas kommer nu att ta med honom till Grand Canaria. Under veckan har barnen gjort årets

individuella trygghetsenkät.  Fredagen avslutades med HALLOWEEN PARTY!

 

Veckan som kommer

Vecka 44 Läslov 

Barnen har fått med sig en frivillig läsläxa.

Vecka 45

Måndag:       9.00-13.20

                      2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

Tisdag:          8.10-13.20

                      Utelektion före lunch.

Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Lämna in läs- och skrivläxan.

Torsdag:      8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper

Fredag:        8.10-13.00

Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

Övrigt:

Ma-läxa: Läxa 6 i läxboken. Åter i skolan senast onsdag 9/11.

Trevlig läslov önskar vi på Tellus!

Veckan som gick v.42;

I tisdags hade vi trygghetsvandring och kompis tema. I halvklass gick vi runt skolan och skolgården och tittade. Barnen fick berätta vilka platser de gillade och lämna önskemål på förbättringar med belysning, buskar, gräs mm. Resultatet av vandringen ska sammanställas i ”Plan mot kränkande behandlingar”. Tillsammans med 2B gjorde vi sedan Tellus kompisbok. Titta gärna på anslagstavlan i hallen. Där kan du läsa barnens intervjuer. Under dagen tittade vi på kompis film och diskuterade hur viktigt det är att kunna säga förlåt på riktigt.

Vi har börjat arbeta med ett nytt kapitel i matematikboken, subtraktion och addition med 10 och med 9. På svenskan har vi arbetat med kamratbedömning av texterna om barnens gossedjur. Barnen fick berätta vad kompisen gjort bra med sin text och hjälpas åt att titta så texterna hade rubrik, SPUNK (stor bokstav och punkt), läslig handstil, mellanrum mellan orden, stavning och vad kompisen skulle förbättra eller utveckla. På engelskan har vi tittat på Muzzy och tränat på fraserna What time is it? It´s …o´clock.

Vi har startat upp ett grupparbete med 5 olika organ. Varje grupp ska läsa, svara på frågor och bli expert på ”sitt organ” innan redovisningen på fredag.

 

Veckan som kommer

Vecka 43

Måndag:       9.00-13.20

Vi uppmärksammar FN-dagen

ELEVRÅD

                      2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

Tisdag:          8.10-13.20

                      Utelektion före lunch.

Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Lämna in läs- och skrivläxan.

Torsdag:       8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper

Fredag:         8.10-13.00

Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

Alla grupper redovisar sitt grupparbete i No.

Halloweenfest på fritids. De som vill får ta med sig kläder (valfri maskeradklädsel) och klä ut sig.

Övrigt:

Sv-läxa: Diamantjakten kap. 5, läs och skriv dagbok för en dag. Åter i skolan senast onsdag.
Vi hälsar Ebba välkommen till oss på Tellus. Hon kommer att arbeta i 2B på förmiddagarna och på fritids Tellus under fritidstid.
Gå gärna in och läs denna artikel och diskutera den med era barn hemma.

http://www.dn.se/arkiv/insidan/lar-barnen-att-de-kan-paverka-sina-hjarnor/

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

Veckan som gick v.41;

Vi var i Lunda i tisdags och barnen fick arbeta med Troll-matte (problemlösning) i par. I klassrummet fick barnen redovisa sina lösningar och berätta för en kompis hur de löste uppgiften och skriva svar på mattespråk. Vi har tittat på film om huden och barnen fick skriva egna frågor om filmen som jag och Nutti fick svara på. Av alla frågor skapade vi en faktatext. På matematiken har vi avslutat kapitlet om geometri. I svenskan har barnen tränat på att skriva frågor och formulera om meningar till frågor. Vi har haft läxredovisning och barnen redovisade sin text om gossedjuret i halvklass och fick sedan i par kamratbedöma texten. Barnen fick berätta vad som var bra i texten, tittade på om texten hade stor bokstav och punkt, rubrik, mellanrum mellan orden, tydlig handstil och om de hittade något ord som de kunde hjälpa till att stava rätt.  De avsluta kamratbedömningen med att tipsa om något som kunde utveckla texten eller om det var något som kunde förklaras bättre. På måndag nästa vecka ska barnen få bearbeta sin text och skriva den på lärplattan. Den som vill får gärna ta med gossedjuret för fotografering eller ta med ett foto.

Veckan som kommer

Vecka 42

Måndag:       9.00-13.20

                      2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

 Tisdag:          8.10-13.20

                      Trygghetsvandring på skolgården. Görs av alla elever på skolan då barnen får berätta om trygga och mindre trygga platser.

 Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Lämna in Ma-läxan.

 Torsdag:       8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper

Fredag:         8.10-13.00

Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

Ma-läxa: Matedetektivena läxa s. 16-19 (s. 14-15 valfri läxa).

Åter i skolan senast onsdag.

Några barn blev rädda och oroliga på och efter rasten för att de hade hört talas om clowner som går runt och skrämmer folk. Det är inget som ni behöver prata om hemma men vi vill berätta att ryktet har gått på skolgården om det.

 

 Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

Veckan som gick v.40;

Vi hade en härlig utedag i solen i Lunda, regnet kom precis när vi var tillbaka på skolan och satt i matsalen. I Lunda fick barnen i par läsa faktablad och svara på frågor om kroppen. I klassrummet har vi arbetat lite extra med hjärnan och nerverna. Vi har tittat på film och läst faktatexter 2 och 2. Barnen har också gjort tankekartor till en film om hjärnan och skrivit egna faktatexter om hjärnan. På matematiklektionerna har vi pratat om skillnaden mellan tvådimensionella och tredimensionella geometriska figurer. Barnen har tränat begrepp som kon, cylinder, rätblock, kub och pyramid. Vi har också övat på sida, hörn och kant. I svenska har vi arbetat med konsonanter och vokaler. Barnen har nu skrivit klart sina brev till änkan Berta. Vi får se om hon får lättare att välja om det ska bli en hund eller katt nu.

 

Veckan som kommer

Vecka 41

Måndag:       9.00-13.20

                      2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

 Tisdag:          8.10-13.20

                      Utelektion i Matematik ”Trollmatte” före lunch.

 Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Lämna in läs- och skrivläxan.

 Torsdag:      8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper       

Fredag:        8.10-13.00

Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

Sv-läxa: Diamantjakten kap. 3, läs och svara på frågorna. Åter i skolan senast onsdag.
 

Nu hittar ni barnens IUP på skolwebben.
 

Vi hälsar Cecilia välkommen till oss på Tellus. Hon kommer att arbeta i 2B på förmiddagarna och på fritids Tellus under fritidstid.

 

 Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

 

Veckan som gick v.39;

I måndags var det terminens första Elevråd och Vera M och Oskar kommer att representera klassen den här terminen. Den här veckan hade vi ute-matematik i Lunda och barnen fick i par utföra olika uppdrag och gnugga matematiskabegrepp som hälften/dubbelt, summa, addera, udda/jämt och mycket mer.

I svenska har vi arbetat med vokaler och lyssnat och sorterat kort- och lång vokal. Barnen har fått skriva en argumenterande text och argumentera för att pensionären Berta ska köpa en hund eller katt som sällskap nu när hon blivit änka. På matematiken har vi arbetat vidare med positionssystemet och tränat på att beskriva hur många hundratal, tiotal och ental som finns i talet och vad de olika siffrorna är värda i talet.

På engelskan har vi tittat på film och gjort egna loppor med uppdrag om kroppen i. Barnen har tränat på fraserna - Say a number. - Pick o colour.

 

Veckan som kommer

Vecka 40

Måndag:       9.00-13.20

                      2A är ansvariga för boden på lunchrasten.

Tisdag:          8.10-13.20

                      Ute lektion innan lunch- No-Kropp och hälsa

Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Torsdag:       8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper                

Fredag:         8.10-13.00

Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

Ma-läxa : Matedetektivena läxa 3 s. 10-13. Åter i skolan senast onsdag 5/10.
Första provomgången om lovlappar har gått ut och i onsdags ville vi ha svar på mail om höstlovet. Kolla skräpposten eller kontakta ditt barns fritidshemsavdelning om du inte fått mailet. Vi saknar Albin, Edit, Filippa, Helen, Karl, Signe, Sofia och Thomas.
Idrottslärare Anna är sjukskriven och kommer för närvarande arbeta tisdagar och torsdagar. Vi återkommer när vi vet mer.
Nu hittar ni barnens IUP på skolwebben.

Elevers ledighetsansökan - rutiner

Elevers ledighetsansökningar ska alltid lämnas till ansvariga undervisande lärare/mentorer först.

 

 Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

Veckan som gick v.38;

Tack för ett trevligt föräldramöte. Vad roligt att så många kunde komma. Barnen blev väldigt glada idag när de fick läsa era svar på breven. Några beklagade sig dock lite över handstilen. I tisdags började vi morgonen med skolfotografering i idrottshallen och fotografen var mer än nöjd med klassen. Vi har haft terminens första klassråd och Vera M var sekreterare och Sixten var ordförande. Mötets 5 punkter var skolans- och klassens regler, elevrådsrepresentanter, schema boden, föräldramöte och fotbollsplanen. Vi har arbetat vidare med tema människokroppen och hjärtat och lungorna. Vi har läst, tittat på film och mätt pulsen innan och efter fysiskaktivitet.

Barnen har arbetat vidare med att skriva personbeskrivningar och fick denna vecka en bild på en ”hemlig sagofigur/seriefigur som man inte fick visa för sina klasskompisar. Barnen ska sedan redovisa sin beskrivning och klassen ska få gissa vem det kan vara. Vi har arbetat med synonymer och skrivit i händelseboken om veckan som gått. I matematiken har vi gjort mattematikbokens första diagnos ”på rätt spår” och utefter kunskapsnivå arbetat vidare med spår 1, 2 eller 3. Vi har också gjort vårt första mattematikuppdrag i deckarboken.

 

Veckan som kommer

Vecka 39

Måndag:       9.00-13.20

                      Elevråd 9.30-10.30

                      No-Kropp och hälsa

Tisdag:          Ute matematik innan lunch.

Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Lämna in sv-läxan.

Torsdag:      8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper

Fredag:        8.10-13.00

Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

Sv-läxa: Diamantjakten kap. 2, läs och svara på frågorna. Åter i skolan senast onsdag.
Har ni gått igenom ordningsreglerna hemma? Vi saknar fortfarande några påskrivna lappar.
Nu har mail om höstlovet skickats ut. Kolla skräpposten eller kontakta ditt barns fritidshemsavdelning om du inte fått mailet.

 

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

 

Veckan som gick v.37;

Den här veckan har vi fått lyssna till många härliga redovisningar av barnens personbeskrivningar. Vi har arbetat vidare med tema kropp och hälsa. Barnen har i grupper skrivit berättelser om matens resa genom kroppen. Grupperna har skrivit i sagoform t.ex. ”Köttbullen Kurt” och försökt få med så mycket detaljer som möjligt om vad som händer i munnen, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och slutligen ändtarmen. I tisdags uppmärksammade vi att Roald Dahl skulle fyllt 100 år om han levt. Det var roligt att höra att så många var bekant med hans böcker. Vi tittade på film om Roald Dahl och gick sedan till Starbo tillsammans med 2B. Barnen fick lyssna till korta utdrag ur hans böcker och gissa vilken framsida som hörde till texten. Tillsammans med en kompis från 2B fick de sedan gå en tipspromenad med frågor utifrån filmen vi tittat på. Efter lunch skrev barnen författarborträtt 2 och 2. Några hann måla vimplar och egna framsidor till sin favorit bok.

I matematiken har vi arbetat vidare med positionssystemet och pratat om hur man räknade och delade upp tal förr i tiden. Barnen har också fått spela mattespel på lärplattan. Vi avslutade veckan med att göra mattetestet ”Förstå och använda tal test 2” ett test som alla 2:or gör på skolan.

 

Veckan som kommer

Vecka 38

Måndag:       9.00-13.20

                      No-Kropp och hälsa

Tisdag:          8.10-13.20

                      Skolfotografering 8.10.

Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Torsdag:       8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper

                      Föräldramöte 18.00-19.30. Se bifogad inbjudan.        

Fredag:         8.10-13.00

Idrott, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

Ma-läxa: Matedetektivena s. 7-9. Åter i skolan senast onsdag 21/9.
Har ni gått igenom ordningsreglerna hemma? Vi saknar fortfarande några påskrivna lappar.
Information från ledningen: Solhemsskolans dag anordnas på våra respektive skolor varannan vårtermin. Åres ”insamling” gav hela 29 000 kr som i år går oavkortat till skolan och våra elever! Nu är det dags för våra elever, klassråd och elevråd att komma fram till vad pengarna ska gå till. Hälften av pengarna ska gå till välgörande ändamål. Den andra halvan går till det som eleverna röstar fram.

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

Veckan som gick v.36;

Vi har arbeta i arbetsboken som hör till svenskläxan Diamantjakten. Barnen har gjort sig bekanta med den nya läseboken och hittat författarens namn, illustratören och gjort förutsägelser om vad de tror boken kommer att handla om. Vi har också repeterat alfabetet och tränat på att skriva bokstäverna uppifrån och ned. På läroplattan har barnen fått skriva personbeskrivningar om en känd person, familjemedlem eller person på skolan. Alla kommer att få redovisa sin personbeskrivning för klassen. Det ska bli roligt att se om klasskompisarna kan gissa vem det kan vara.

I matematiken har vi arbetat vidare med skillnad mellan olika tal, hälften och dubbelt och övat på ordningstal. Kunskaper barnen även fick visa i sina grupper när vi var i Starbo tillsammans med 2B i tisdags. I parken delades barnen in i fyra grupper och fick prova fyra olika stationer med olika samarbetsstafetter och matte-uppdrag. I onsdags fick klassen sitt första besök av en elev från elevensval ledarskap åk 5-6. Under terminen kommer en elev från gruppen som läser ledarskap komma på besök i klassen och presentera sig och var ”hjälpfröken” första timmen och över kortrasten.  I torsdags var klassen på sitt första besök på skolbiblioteket tillsammans med Nutti och lånade 1-2 böcker. Under veckan har vi arbetat vidare med tema kropp och hälsa. På engelskan passade vi på att sjunga sången ”head and shoulders, knees and toes”

 

Veckan som kommer

Vecka 37

Måndag:       9.00-13.20

                      No-Kropp och hälsa

Tisdag:          8.10-13.20

                      Utelektion tillsammans med 2B innan lunch.

Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Torsdag:      8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper               

Fredag:        8.10-13.00

Idrott UTE, ta med ombyte, skor och handduk.

Övrigt:

Sv-läxa: Diamantjakten, läs kapitel 1 och svara på frågorna i skrivhäftet/läxboken. Åter i skolan senast onsdag 14/9.
Boka in torsdag den 22/9 kl. 18.00-19.30 för föräldramöte.

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

Veckan som gick v.35;

Stort tack för givande utvecklingssamtal i måndags. Jag återkommer när barnens IUP finns att läsa på skolwebben.

Vi har uppvaktat vårt tredje födelsedagsbarn i klassen. När en klasskompis fyller år skriver alla i klassen en trevlig hälsning på en liten lapp. (Som fröken tjuvläser). Det kan vara en hälsning om något klasskompisen är bra på, något roligt man har gjort tillsammans, något man uppskattar med personen… Födelsedagsbarnen får designa ett eget kuvert som lapparna sedan samlas i och när hen kommer hem får hen öppna kuvertet och läsa alla fina hälsningar. Självklart kommer alla barn att få med sig ett kuvert hem. Även de som fyller på sommaren. Tillsammans med 2B var vi i Starbo i tisdags och hade samarbetslekar (falskärmen, sista paret ut, pepparkakskull och knuten).  Vi har läst vidare i vår högläsningsbok ”Morsan och Tsatsiki” och den här terminen har barnen fått börja skriva läslogg efter högläsningen. I läsloggen kommer barnen tex. få skriva om vad kapitlet handlade om,  En händelse i boken de känner igen sig i, Vad de tror ska hända i nästa kapitel…. I matematiken har vi arbetat vidare med hundrarutan och tallinjen. Vi har startat vårt första tema kropp och hälsa.

Anna W som har idrott med klassen har tyvärr varit sjuk både den här och förra veckan och klassen har haft vikarie på idrotten.

Veckan avslutades med att brandlarmet gick. Det var byggdammet från renoveringen av stentrappan vid A-huset som utlöste det. 

 

Veckan som kommer

Vecka 36

Måndag:       9.00-13.20

                      No-Kropp och hälsa

Tisdag:          8.10-13.20

                      Engelska

Onsdag:        8.10-13.20

Musik

Torsdag:      8.10-13.20

                      Biblioteket/ matematik i halvklassgrupper               

Fredag:        8.10-13.00

Idrott UTE, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

Ma-läxa: Läxboken Matedetektivena s. 4-6. Åter i skolan senast onsdag 7/9.
Boka in torsdag den 22/9 kl. 18.00-19.30 för föräldramöte.

 

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

 

 

Veckan som gick v.34;

Nu är vårterminen igång! Vi önskar Nicholas extra välkomna till klassen.

Det känns som vi har fått en bra start på terminen. Vi börjar kommit in i våra nya rutiner här i B-huset med nya lokaler, fritidspedagoger och samarbetet med 2B.  Stort tack för gott samarbete och givande utvecklingssamtal i torsdags. Jag återkommer när barnens IUP finns att läsa på skolwebben.

Under veckan har vi pratat om vad vi ska arbeta med i åk 2 och barnen har fått skriva om vad de ser framemot. Vi har börjat arbeta med vårt första NO-tema ”kropp och hälsa”. Den här terminen kommer vi att fortsätta med ”mumel-läsning” på morgonen och barnen dokumentera vilka böcker de läser i sitt läsprotokoll. Vi har börja arbeta i vår nya matematikbok, matematikdetektiven 2a och arbeta med hundrarutan. Klassen har haft terminens första idrottslektion och musiklektion. Anna Wahlgren kommer att ha idrott med klassen och Tina (Christina Norden) kommer att ha musik. 

 

Veckan som kommer

Vecka 35

Måndag:       9.00-13.00

                      Utvecklingssamtal

Tisdag:          8.10-13.00

Onsdag:        8.10-14.00

Musik

Torsdag:       8.10-13.20    

Fredag:         8.10-13.00

Idrott UTE, ta med ombyte, skor och handduk.

 

Övrigt:

Boka in torsdag den 22/9 kl. 18.00-19.30 för föräldramöte.

 

 

 

Trevlig helg önskar vi på Tellus!

Dela:
Kategorier: