Maj 2013

Glimtar från 2b                                                          24/5-13

2b har gjort mobiler som hänger i taket. Vi har också gått till Skansen. Pingvinerna har gått till biblioteket. På Skansen så gick vi på Astrid Lindgrenrunda/som en tipsrunda. Mobilerna har haikudikter.

Vi har gjort paprikapåsar som vi har torkat frön och lagt i påsarna sen har vi skrivit om paprikan och på framsidan har vi ritat en bild. Vi har gått till vår naturruta som ligger i Svandammen vår naturruta är ett träd som vi samlas runt och ser på.
Vi mäter temperaturen i jorden sen går vi hem till skolan och gör ett papper om vår naturruta.

Hejdå tackar klass 2b för att vi fick skriva om den här underbara veckan.

Glimtar från 3d                                                          17/5 -13

De senaste veckorna har vi jobbat med istiden, stenåldern och bronsåldern. Vi har tittat på filmer och så har vi skrivit faktatexter, läst och svarat på frågor och så har vi skapat och byggt ett landskap. Vårt landskap står i huvudentrén i vår skola. Vi ska börja jobba med järnåldern nästa vecka.

Vi är också klara med de nationella proven i svenska och matte.

I matten arbetar vi i vår mattebok, Mattedirekt Safari, med de fyra räknesätten och algoritmer. I subtraktion så jobbar vi med skriftlig huvudräkning, som till exempel räkna nedåt eller bakifrån med plus. När vi jobbar med addition så gör vi också skriftlig huvudräkning som till exempel talsorter för sig. Vi jobbar också i en bok som heter ”Monstertrubbel” . I den jobbar vi med problemlösningar i grupp/par och diskuterar med varandra vad som kan stämma.

Vi jobbar med balans och väga och det är jättekul. Första lektionen fick vi fick ett hårt papper med en kopierad fjäril på som vi skulle klippa ut och med en penna skulle vi sedan balansera fjärilen.

På elevens val hade vi: friidrott, skapande, friluftsliv och drama. Det var jätteroligt. På friidrotten fick vi hoppa längdhopp, springa 60 meter, hoppa höjdhopp, stöta kula och kasta spjut.

På friluftsliv fick vi grilla korv på pinne, grilla pinnbröd och marshmallows. Det var gott. Vi fick också göra 36 leken och den var rolig.

På skapande fick vi se på filmer, rita bilder, göra en tredimensionell figur och göra kort.

På drama fick vi komma på en egen pjäs och spela upp den med vår grupp och det var roligt. Vi fick även en mening från en saga som vi skulle dramatisera till.

Skrivet av 3d

Glimtar från 6d                                                          8/5 -13

Att gå i sexan...

Här på solhemsskolan i årskurs 6 jobbar vi just nu med historia i So. Vi har jobbat om svenska kungar under 1600-1700 talen. Det har varit väldigt lärorikt och vi har haft mycket roligt. Vi har också haft läxförhör på Stormaktstiden, det gick bra för klassen.
Vi har precis haft jättemycket nationella prov. I engelska, matte, so, no och svenska.

På matten jobbar vi en bok som heter Matte Direkt borgen, det är en bra bok.
På svenskan så jobbar vi i en bok som heter Tummen Upp. I boken finns det jätte många uppgifter, men det vi jobbar mest med är läsförståelse. Vi har också skrivit en berättelse om någon på stormaktstiden. Om hur de hade det och hur det skiljer sig från hur vi har det idag.  Vi äter lunch på gymnasiesidan.. där äter vi tillsammans med gymnasieeleverna och högstadieeleverna.
På engelskan jobbar vi i våra engelska böcker, good luck! Det är mycket grammatik.
På no jobbar vi med matens kemi, vi kollar ifall det finns olika ämnen som stärkelser eller druvsocker i olika ingredienser.
På tekniken bygger vi egna jordbruk under olika tider. För 100 år sedan, nutid och framtiden.
På matten jobbar vi med höga tal i matteboken.
På bilden har vi jobbat klart med design då vi fick designa kläder eller möbler. Nästa gång vi har bild ska vi jobba med lera.
Nästa vecka har vi elevens val. Då ska sexorna ha ett specialarbete. Det innebär att vi ska jobba om något och redovisa det man gjort under veckan på fredag. Man får lägga upp och planera sin vecka själv. Man kommer få göra olika studiebesök för att hitta mer information.

Skrivet av 6d

Glimtar från 1a                                                          3/5 -13

Först sjunger vi Morning has come

Hej och välkomna till vår föreställning " Glimtar från ettan"

Vi börjar med en engelsk ramsa och sen kommer Anton, Juaquin, Teodor och Finn spela upp två sketcher på engelska.

Vi har lärt oss att ett år har fyra årstider eftersom jorden snurrar runt solen. Jorden snurrar ett varv runt solen på ett år. Det är 12 månader på ett år. Nu ska ni få höra visan om månaderna.

Sång: Månaderna

Mirelle, Gustav, Vera, Pelle, Arvid, Filip och Klara berättar varifrån dagarna har fått sitt namn.
Tisdag är guden Tyrs dag och fredag är guden Frejas dag.

Sång: Veckodagarna

Stannfåglar kallas dom fåglar som stannar i Sverige över vintern.  Pella, Felix, Arvid, Lina, Lina och Amelie berättar lite mer om Hackspetten, Talgoxen, Blåmesen, Domherren, Koltrasten och Gråsparven

Sång: Vad det är bra att jag har dig

Det var en gång… ja så börjar dom flesta sagor. Isac, Ines, Jacob, Isabella, Saara och Linnea läser sina sagor som de har skrivit.

Prinsessan och draken:

Det var allt vi hade att bjuda på för denna gång. Tack för att ni varit en sådan fin publik.

Sång: I´m saying goodbye to you

Skrivet av elever i 1A

Våra räknesagor